111 Dieren opgevangen door het dierenhospitaal van Pairi Daiza in 2024
Egels, vossen, bevers, roofvogels… In 2024 heeft het dierenhospitaal en revalidatiecentrum voor inheemse wilde dieren van Pairi Daiza,"Géraldine’s Heaven", 111 zwaargewonde of in nood verkerende wilde dieren opgevangen. Een terugblik op een jaar vol toewijding en uitzonderlijke zorg.
111 dieren opgevangen en behandeld
In 2024 hebben de teams van Géraldine’s Heaven 111 dieren behandeld, afkomstig uit een breed scala aan diersoorten. Onder hen waren onder meer egels, vogels, zoals uilen en andere roofvogels, maar ook vossen en reeën, elk met specifieke zorgbehoeften. Deze dieren, vaak doorverwezen door verschillende Opvangcentra uit de regio of Centra voor Revalidatie van Wilde Dieren (in het Frans afgekort tot CREAVES), vinden bij Pairi Daiza een plek waar ze gespecialiseerde, soms langdurige zorg ontvangen.
In totaal werden dieren vanuit een tiental verschillende centra doorverwezen naar Géraldine’s Heaven, ook vanuit S.O.S Wilde Dieren in Geraardsbergen.
Dankzij de inzet van het team van Géraldine's Heaven kon meer dan de helft van deze dieren weer succesvol worden vrijgelaten in hun natuurlijke habitat. Sommige dieren verblijven nog steeds in het revalidatiecentrum voor verdere behandeling, terwijl anderen helaas zijn overleden aan hun verwondingen of trauma’s.
Egels: onfortuinlijke koplopers
In 2024 werden 37 egels opgevangen, een opvallend cijfer dat de vele gevaren weerspiegelt waarmee deze kleine zoogdieren in hun leefomgeving worden geconfronteerd.
De belangrijkste bedreigingen hangen samen met menselijke activiteiten: vele dieren worden het slachtoffer van aanrijdingen met voertuigen, een probleem dat wordt versterkt door de toenemende verstedelijking en de versnippering van hun leefgebied. Andere lopen ernstige verwondingen op door tuinmachines, zoals grasmaaiers en bosmaaiers, die zonder voldoende aandacht voor de lokale fauna worden ingezet.
Deze zorgwekkende ontwikkelingen passen binnen een breder, alarmerend patroon. Sinds oktober 2024 staat de egel vermeld op de Rode Lijst van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) als "Bijna met uitsterven bedreigd", waar ze eerder de status "Minst zorgwekkend" hadden.
Dit alarmsignaal onderstreept de dringende noodzaak tot actie om de egels beter te beschermen. De trieste cijfers benadrukken ook de cruciale rol van opvangcentra en revalidatiecentra zoals Géraldine’s Heaven, die zich onvermoeibaar inzetten voor het welzijn van deze bedreigde inheemse dieren.
Andere opmerkelijke gevallen in 2024 omvatten 8 Rode vossen, waaronder enkele weesjongen die intensieve zorg behoefden, maar ook 6 slechtvalken, 9 uilen, 3 bevers en 3 reeën.
Aangepaste zorgen
De duur van de revalidatie hangt af van de ernst van de verwondingen. Sommige dieren blijven slechts enkele dagen, terwijl anderen maandenlange behandeling nodig hebben. Elk dier krijgt nauwgezette zorg totdat het in optimale omstandigheden kan worden vrijgelaten in zijn natuurlijke habitat.
Alicia Quievy, hoofddierenarts, vertelt over een bijzonder geval:
"We zijn enorm trots op het werk dat we dit jaar hebben verricht, en één dier blijft me bijzonder bij: Archimède, een bosuil die in mei bij ons werd gebracht en pas in oktober werd vrijgelaten na maandenlange revalidatie.
Bij aankomst verkeerde ze in kritieke toestand, bijna op sterven na dood na een aanrijding. Ze kampte met oogzweren, gebroken poten en een ernstig beschadigd verenkleed. Ze kon niet zien, lopen, vliegen, eten of jagen. De eerste weken bracht ze door op de intensive care, waar we behandelingen voor haar ogen toepasten, haar botbreuken stabiliseerden met gips en haar verenkleed herstelden.
Traditioneel geven we geen namen aan de dieren die we verzorgen, omdat de focus light op hun terugkeer naar hun leven in het wild. Maar na zoveel maanden samen hebben we haar de bijnaam ‘Archimedes’ gegeven, als knipoog naar de uil van Merlijn de Tovenaar, aangezien haar herstel bijna een wonder was. Toen ze uiteindelijk haar vrijheid hervond, was ze voor 100% hersteld.
Een dier volledig genezen zien terugkeren naar de natuur na zo’n hersteltraject is de mooiste beloning voor ons werk."
- Alicia Quievy, hoofddierenarts in Pairi Daiza
Een centrum met vooruitstrevende expertise
In tegenstelling tot andere revalidatiecentra ontvangt Géraldine’s Heaven geen dieren rechtstreeks van het publiek, maar stelt het zijn geavanceerde infrastructuur en expertise ter beschikking aan de 19 erkende centra uit de regio.
Het team bestaat uit twee dierenartsen, twee verzorgers en meerdere vrijwilligers. Het centrum beschikt over ultramoderne medische apparatuur, waaronder een echograaf, röntgenapparatuur, endoscopie, infusiesystemen en een gespecialiseerde verpleegafdeling met gecontroleerde zuurstof- en temperatuurregulatie. Dit wordt aangevuld met een netwerk van specialisten, waaronder dierentandartsen, oogartsen en experts in medische beeldvorming, die kunnen ingrijpen bij complexe gevallen.
Een toekomst voor biodiversiteit
In een tijd waarin inheemse wilde dieren steeds meer bedreigd worden door menselijke activiteiten, spelen opvang- en revalidatiecentra, en met name Géraldine’s Heaven, een essentiële rol in het behoud van biodiversiteit. De 111 behandelingen die in 2024 plaatsvonden, illustreren de kracht van een goed georganiseerd netwerk dat draait om samenwerking, gedeelde deskundigheid en efficiënt gebruik van middelen.
Deze veelbelovende resultaten vormen een oproep naar verdere collectieve inspanningen om bedreigde diersoorten te beschermen en hen een nieuwe kans te bieden.
Johan Vreys