Eerste herintroductie van geelbuikvuurpadden in Nassonia: een belangrijke stap naar het behoud van deze bedreigde dierensoort.
450 Geelbuikvuurpadden, gekweekt in Pairi Daiza, werden vandaag vrijgelaten op diverse drassige plekken van het Nassonia-bos door teams van de Dienst Natuur en Bos (DNF) en de Pairi Daiza Foundation. Deze kleine padden met hun gele buik verrijken nu de lokale bosbiodiversiteit van het staatsbos van Saint-Michel-Freyr. Een sterke bijdrage voor hun behoud in België.
Een bedreigd amfibie in België
De geelbuikpad broedt en gedijt best in kleine tijdelijke waterpoelen, soms gewoon uitgegraven in rijsporen in paden, weilanden en bossen.
Door intensieve menselijke activiteiten en verstedelijking worden deze kleine natuurlijke drassige waterplekken steeds zeldzamer en in de jaren 1980 verdween de soort bijna helemaal uit onze streken.
Pairi Daiza kweekt deze geelbuikvuurpadden ondermeer in de Crypte van de Abdij van Cambron.
Alle afbeeldingen kunnen hier rechtstreeks worden gedownload, met creditvermelding Pairi Daiza.
Nassonia
Nassonia is verankerd in een langetermijnverbintenis en is gericht op het herstel en behoud van natuurlijke habitats en de soorten die er leven.
Het project heeft een looptijd van 20 jaar, die drie keer verlengd kan worden, zodat een potentiële horizon van 80 jaar ontstaat. Dit tijdsbestek, dat is afgestemd op het ritme van het bos en zijn natuurlijke processen, stelt Nassonia in staat om te experimenteren met innovatieve modellen voor veerkracht van het bos te ontwikkelen, zodat de toekomst van dit waardevolle bos op de lange termijn gewaarborgd is.
In het hart van de provincie Luxemburg ontpopt het bosproject Nassonia zich als een toonaangevend publiek-privaat co-beheerinitiatief voor het staatsbos Saint-Michel Freyr (1.684 hectare), een samenwerking tussen de Pairi Daiza Foundation en het Departement Natuur en Bossen (DNF) van de Waalse Overheidsdienst (SPW).
Dit project biedt een antwoord op de huidige en toekomstige uitdagingen om onze bosecosystemen en de intrinsieke relatie tussen mens en natuur te ontwikkelen, te beschermen en te sensibiliseren. Het ontwerp van Nassonia is gebaseerd op een diepgaande dialoog met lokale besturen en een burgerpanel.
Meer weten over de projecten van de Pairi Daiza Foundation?
Johan Vreys