Geboorte van een leeuwenwelp in Pairi Daiza
It's a girl !
De teams van Pairi Daiza hebben het genoegen de geboorte van een leeuwenwelp aan te kondigen, het jong van Kenya en Kira, een van de leeuwenkoppels die wonen in "The Land of Origines". Op natuurlijke wijze verwekt en geboren, stelt dit vrouwelijke welpje het goed, net als haar moeder Kira (14 jaar), die op 20 februari 2022 al het leven schonk aan Albi en Leo. Ook de vader Kenya (11 jaar) is in uitstekende gezondheid.
Op de ochtend van 20 november 2024 ontdekten de verzorgers van Pairi Daiza met veel vreugde de komst van het jong. De pasgeboren leeuwin woog bij de geboorte 1090 gram. Ze is rustig en komt dagelijks in gewicht aan, een teken van goede gezondheid. Nu ze iets meer dan 2 maanden oud is, weegt ze bijna 10 kilo.
Half januari voerde ons team dierenartsen een uitgebreide gezondheidscontrole uit om onder meer haar geslacht te bevestigen, haar te identificeren met een elektronische chip en haar eerste vaccins toe te dienen.
Zoals in de natuur, waar leeuwinnen hun jongen in de eerste weken apart van de groep grootbrengen, is haar moeder Kira erg beschermend.
Puria Mahlouji, lid van de zoologische directie: "Kira bewijst opnieuw dat ze een geweldige moeder is. Ze beschermt haar jong en zorgt ervoor dat zij zich regelmatig voedt, zodat het in alle rust kan groeien. Ons team houdt zich op de achtergrond om de belangrijke band tussen moeder en jong te respecteren. De kleine leeuwin drinkt nog steeds moedermelk, maar begint ook al te genieten van vaste voeding."
Het behoud van diersoort behoort tot de missie van Pairi Daiza
De leeuw heeft in de afgelopen twee eeuwen een dramatische afname van zijn populatie gekend, maar was ooit wijdverspreid in grote delen van Afrika. In de voorbije 12 jaar is het aantal Afrikaanse leeuwen (Panthera leo) met 25% gedaald, van meer dan 33.000 naar ongeveer 25.000 individuen. Deze achteruitgang wordt veroorzaakt door conflicten met mensen, het verdwijnen van hun natuurlijke omgeving en een afname van wilde prooidieren.
Maar niet alles is verloren. Sommige leeuwenpopulaties gedijen goed en verschijnen zelfs opnieuw in gebieden waar ze waren verdwenen, zoals Mozambique en Tsjaad. Deze terugkeer is te danken aan lokale natuurbehoudsinspanningen, die hebben geleid tot de oprichting van grote mozaïeken van beschermde landschappen. Deze gebieden, verbonden door natuurlijke corridors, maken de migratie van wilde dieren mogelijk en dragen bij aan het herstel van leeuwenpopulaties in deze ecosystemen.
Catherine Vancsok, Wetenschappelijk Directeur van de Pairi Daiza Foundation: "In het wild worden leeuwen geconfronteerd met bedreigingen zoals het verdwijnen van hun natuurlijke omgeving en prooidieren, of stroperij. De populaties die in dierentuinen worden onderhouden binnen het kader van EEP's (EAZA Ex situ-programma's) kunnen dienen als 'vangnetten' en bieden deze soorten een kans op overleving en herstel op lange termijn. Naast het beheren van de populaties in dierenparken zijn de EEP's ook de drijvende kracht achter wetenschappelijke onderzoeksprojecten, natuurbeschermingsinspanningen op het terrein en educatieve programma's."
Wanneer "de Beste Zoo van Europa" zijn deuren opnieuw opent op zaterdag 8 februari, zullen bezoekers nog even moeten wachten voordat ze deze kleine leeuwin kunnen bewonderen. Ze verblijft nog even samen met Kira in hun warme binnenverblijf, ideaal voor rust en het versterken van de unieke band tussen moeder en jong.
Binnenkort nodigen we onze community uit om via de Facebookpagina van Pairi Daiza te stemmen op de naam voor de kleine leeuwin.
Johan Vreys